Γαστρονομικό ταξίδι στη Δράμα

Γαστρονομικό ταξίδι στη Δράμα

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ:

 

Στην γαστρονομική περιήγησή σας στη Δράμα, θα απολαύσετε μια ποικιλία από κλασικά τοπικά φαγητά, τοπικά προϊόντα που ξεκινούν με βιολογικά τυροκομικά και παραδοσιακά αλλαντικά, θα δοκιμάσετε νόστιμα χειροποίητα γλυκίσματα, αγνό ελαιόλαδο και παραδοσιακές παρασκευές λαχανικών.

 

Τοπική συνταγή με ντόπια λουκάνικα

Μπορείτε να ξεκινήσετε την από τη πόλη της Δράμας, να επισκεφτείτε τους παλιούς δρόμους, να δείτε μερικά από τα παλαιότερα κτίρια της πολης και να επισκεφτείτε μικρά μαγαζάκια της αγοράς. Συνεχίζοντας, θα συλλέξετε γεύσεις και αρώματα από τις παραγωγικές μονάδες που μπορείτε να επισκεφτείτε στην ευρύτερη περιοχή. Ο χρόνος που θα δαπανήσετε σε κάθε επίσκεψη εξαρτάται από την εποχή και από τις δραστηριότητες που θα κάνετε.

 

Μπορείτε να επιλέξετε μια απλή επίσκεψη στη παραγωγική μονάδα ή να γίνετε παραγωγός για μια μέρα, φυτεύοντας, ταΐζοντας, προετοιμάζοντας προϊόντα του τόπου μαζί με ντόπιους παραγωγούς, οι οποίοι πρόθυμα θα σας κατευθύνουν και θα σας εξηγήσουν λεπτομερώς την διαδικασία της παραγωγής και τις ιδιαιτερότητες της στη περιοχή. Επομένως η κάθε επίσκεψη μπορεί να διαρκέσει από μια ως πέντε ώρες.

Ολοκληρώνοντας τη μέρα σας μπορείτε να γευματίσετε σε ένα από τα πιο κεντρικά εστιατόρια της πόλης, με τοπικές γεύσεις και δραμινό κρασί. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μεγάλη ποικιλία από ποιοτικά κρασιά, κόκκινα και λευκά ή, αν προτιμάτε, τοπικά μη αλκοολούχα ποτά.

 

 
Πελεχρας συλλογη
Τυροκομικά Πελέχρα

Προτεινόμενες επισκέψιμες παραγωγικές μονάδες είναι:

 

Το τυροκομείο Πελέχρα, με βιολογικά προϊόντα, που βρίσκεται στη Πετρούσα. Στο τυροκομείο, μπορείτε να ξεναγηθείτε και να μάθετε λεπτομέρειες για την διαδικασία παραγωγής, να κάνετε γευσιγνωσία. Κατά τους θερμούς μήνες (άνοιξη και καλοκαίρι), μπορείτε να συμμετέχετε στη διαδικασία του ταΐσματος και του αρμέγματος του κοπαδιού, μια εμπειρία που κρατάει 3 με 5 ώρες.

 

Η Αλλαντοποιία “Βόρειος Ελλάς”, βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Δράμας στο δρόμο προς Κ. Νευροκόπι (Τέρμα Ευξείνου Πόντου). Είναι μια παραγωγική μονάδα, όπου μπορείτε να ξεναγηθείτε στους χώρους παραγωγής και γνωρίσετε παραδοσιακά χειροποίητα αλλαντικά από τοπικά διαλεχτά κρέατα. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου μια ώρα, στη διάρκεια της οποίας θα γευτείτε επιλεγμένα αλλαντικά. Η ιδανική ώρα επίσκεψης είναι 12.00 με 14.00 το μεσημέρι και μπορείτε να την συνδυάσετε με την επίσκεψή σας στο τυροκομείο.

 

Χαλβάς Ελευθερίου
Χειροποιητος χαλβάς Ελευθερίου

 

Το χαλβαδοποιείο “Ελευθερίου”, είναι ένα παραδοσιακό εργαστήρι παραγωγής χειροποίητου χαλβά που βρίσκεται στον Άγιο Αθανάσιο. Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με κάποια άλλη επίσκεψη σε επισκέψιμη μονάδα ή με κάποιο οινοποιείο της Αδριανής. Στη διάρκεια της επίσκεψης μπορείτε να δείτε τη διαδικασία παραγωγής του χειροποίητου χαλβά ή άλλων γλυκισμάτων. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τις δικές μπάρες δημητριακών με υλικά της επιλογής σας ή τις δικές σας χαλβαδομπουκιές, όπως ακριβώς παράγονται από το εργαστήρι. Η επίσκεψή σας μπορεί να διαρκέσει ως και τρεις ώρες, ανάλογα σε ποια παραγωγική διαδικασία θέλετε να εμπλακείτε.

 

Το Κτήμα Μαλέα, είναι ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο με χρόνια εμπειρία στον τομέα καλλιέργειας της ελιάς και της μεταποίησης. Στο Κτήμα μπορείτε να συμμετέχετε στη διαδικασία συγκομιδής της ελιάς, της παραγωγής του ελαιολάδου ή να κάνετε γευσιγνωσία. Η δραστηριότητα εξαρτάται από την εποχή. Η συγκομιδή στη περιοχή πραγματοποιείται από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβρη, οπότε γίνεται και η παραγωγή του λαδιού. Η γευσιγνωσία, είναι μια εμπειρία που μπορείτε να ζήσετε όλο τον χρόνο. Πρόκειται για μια γευσιγνωσία πολύ διαφορετική, καθώς δεν έχει να κάνει μόνο με την γεύση του λαδιού αλλά και με την ποιότητα, την παλαιότητα και τις ποικιλίες, τις οποίες θα είστε σε θέση να κατανοήσετε!

 

Estate Maleas
Αγνό ελαιόλαδο Μαλέα

Η ποιότητα των προϊόντων της Δραμινής γης ξεκινά από τον σπόρο. Στο Κτήμα Δεληγιάννη θα γνωρίσετε όλη την διαδικασία της καλλιέργειας σύγχρονων ειδών της περιοχής όπως επίσης και την διαδικασία της μεταποιησης τους σε νόστιμα εδέσματα. Όπως σε κάθε παραγωγή έτσι και εδώ, όλα εξαρτώνται από την εποχή. Κάθε εποχή καλλιεργούνται άλλα λαχανικά, τα οποία μπορείτε να φροντίσετε και να συλλέξετε. Παράλληλα μπορείτε να δοκιμάσετε τα προϊόντα του κτήματος σε μια ιδιαίτερη γευσιγνωσία.

 

Tip 1: Στο τέλος της ημέρας σας μην παραλείψετε ένα τοπικό δείπνο που θα συνδυάσετε με τοπικό κρασί, σε ένα από τα ταβερνάκια ή εστιατόρια της περιοχής! Μη παραλείψετε να γευτείτε τα ντόπια κρέατα και μοναδικούς συνδυασμούς με τοπικά τυροκομικά. Χαρακτηριστικά της περιοχής είναι ο παστουρμάς, τα χωριάτικα λουκάνικα και τα λουκάνικα Βώλακα, οι πίτες, τα άγρια μανιτάρια και τα χειροποίητα ζυμαρικά.

 

Tip 2:Μπορείτε να συνδυάσετε το γαστρονομικό σας ταξίδι με τον οίνο και τα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής!

Espa Banner