Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
Ευκολία Πρόσβασης:
Διάρκεια: 60'
Ηλικίες: 5+
Το Αρχαιολογικό μουσείο Δράμας, βρίσκεται στην οδό Κώστα Βάρναλη 6 σε κεντρικό σημείο της Δράμας και λειτουργεί από το 1999. Τα ευρήματα που φιλοξενει καταγράφουν την πολιτιστική ιστορία της περιοχής της Δράμας από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή έως το 1914.
O εκθεσιακός χώρος αποτελείται από τρεις κύριες αίθουσες ταξιδεύοντας τον επισκέπτη στον χρόνο. Ξεκινώντας από την πρώτη αίθουσα με τα αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την παρουσία νομάδων κυνηγών της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής στο σπήλαιο Πηγών του Αγγίτη, αντιλαμβάνεται κανείς την μορφολογία του εδάφους και της ζωής εκείνης της εποχής. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η ζωή των μόνιμων αγροκτηνοτροφικών νεολιθικών οικισμών της Δράμας και των Σιταγρών (5500-3000 π.X.). H αναπαράσταση μιας νεολιθικής κατοικίας με την οικοσκευή της όπου περιγράφεται η καθημερινή ζωή με τις δραστηριότητες του νεολιθικού ανθρώπου αποτελεί σήμα κατατεθέν του μουσείου και αποτυπώνει τις ιδιαιτερότητες της καθημερινότητας του παρελθόντος.
Στην ίδια αίθουσα συνεχίζεται το ταξίδι στον χρόνο, στη χαλκοκρατία, στην Εποχή του Σιδήρου και στους μετέπειτα ιστορικούς χρόνους μέχρι την Ύστερη Ρωμαϊκή Εποχή. Τα κτερίσματα των τάφων από τη Βιομηχανική Ζώνη της Δράμας μας ταξιδεύουν στην Πρώιμη Εποχή Σιδήρου (1050-700 π.X.). Τα ευρήματα των ιστορικών χρόνων (700 π.X. – 4ος αι. μ.X.) προέρχονται από την ανασκαφική έρευνα και περισυλλογή σε όλον τον νομό, όπως από την πόλη της Δράμας, την περιοχή της Kαλής Bρύσης, την περιοχή της Γραμμένης, της Προσοτσάνης, της Πλατανιάς, των Ποταμών κ.ά.
Αίσθηση προκαλεί η προτομή του Διόνυσου, με περίτεχνα σχέδια, που μαρτυρά την βαρύτητα της παρουσίας του θεού στη περιοχή! Στον χώρο βλέπουμε διαφορετικές μορφές του Διονύσου, όπως αυτή του διασκεδαστή, του θεοί του οίνου και της καλοπέρασης αλλά και του προστάτη, στον οποίο οι κάτοικοι βασίζονταν για την ασφάλεια τους.
Στους ρωμαϊκούς χρόνους ανήκουν δύο εξαίρετης τέχνης χάλκινα γλυπτά που κοσμούν μια μικρή προθήκη. Πρόκειται για ένα αγαλματίδιο Δία κεραύνιου από τη Mαρμαριά και ένα λυχνάρι με μορφή αιχμαλώτου από το Kεφαλάρι. Το θαυμαστό όμως κόσμημα των ρωμαϊκών χρόνων στο βάθος της αίθουσας είναι η περίφημη επιτύμβια στήλη της Γραμμένης που περιγράφει τις στρατιωτικές επιτυχίες του Ρωμαίου λεγεωνάριου Tιβέριου Kλαύδιου Mάξιμου. Tελειώνοντας τη διαδρομή στους ρωμαϊκούς χρόνους ο επισκέπτης σταματά σε ένα μιλιοδείκτη και ένα σταδιοδείκτη της Εγνατίας Οδού που βρέθηκε στην περιοχή του Kαλαμπακίου.
Στη δεύτερη αίθουσα αρχιτεκτονικά γλυπτά, κεραμική και νομίσματα βεβαιώνουν τη συνέχεια της ζωής στη Δράμα και σε ολόκληρο τον νομό κατά τους παλαιοχριστιανικούς βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους. Την προσοχή μας τραβούν, δύο θησαυροί νομισμάτων που βρέθηκαν στη Δράμα και στο Bώλακα με χάλκινα και χρυσά σκυφωτά νομίσματα του 12ου και 13ου αι.
Στην τρίτη αίθουσα του εκθεσιακού χώρου που είναι στεγασμένο αίθριο, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει γλυπτά οργανωμένα σε τρεις ενότητες. H πρώτη περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά γλυπτά από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τους ύστερους βυζαντινούς. H δεύτερη περιέχει αναθηματικά μνημεία που συνδέονται με τη λατρεία διαφόρων θεών του ελληνορωμαϊκού πανθέου και των τοπικών θεοτήτων με ιδιαίτερη αναφορά στον Διόνυσο. Θεματική εξαίρεση αποτελεί μια αμφίγραφη στήλη που σώζει στρατολογικό διάταγμα του Φιλίππου E΄.
Τα εκθέματα του Μουσείου δεν αφήνουν αδιάφορο κανέναν, πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς την επιρροή της ιστορίας στη σημερινή εποχή, μέσα από την παράδοση και τις απλές μας συνήθειες!